TURKISH WRITINGS

    15 TEMMUZ SONRASI AİHM TARAFINDAN TÜRKİYE ALEYHİNE VERİLEN İHLAL KARARLARI

    Evrensel hukuka ve anayasal güvencelere ilişkin en temel tespitleri içeren bu kararlar ışığında Türkiye’de yaşanan hak ihlallerinin en kısa zamanda sona ermesi temennisiyle Justice Square bünyesinde hazırlanmış bu çalışmanın faydalı olması dileğiyle…
    Articles

    YARGITAY’DAN HATA ÜZERİNE HATA

    Dr. Bahadır ASLAN Daha önceki yazımızda da vurguladığımız üzere hakkında silahlı terör örgütü yöneticiliği suçundan dava açılan eski müsteşar  Birol ERDEM hakkında TCK’nın 30. maddesi gerekçe yapılarak Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından beraat…
    Autors

    BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İNSAN HAKLARI KOMİTESİNİN GÖKHAN AÇIKKOLLU KARARI ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME Dr. Gökhan GÜNEŞ  

                                                                                                                                                                       A.    KOMİTE KARARININ GENEL DEĞERLENDİRMESİ Daha önceki yazılarımıza konu ettiğimiz Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesinin 3736/2020 sayılı Mukadder Alakuş  dosyasında Komite   haksız  tutuklama, kötü cezaevi koşulları ve adil yargılanma hakkının ihlali konularında…
    Articles

    TÜRKİYE’DEKİ HUKUKSUZ UYGULAMALARI AKLAMA MERKEZİ HALİNE GELEN ANAYASA MAHKEMESİ AVUKATLARI ELEŞTİRDİ

    Dr. Bahadır ASLAN Anayasa’nın ve evrensel hukuk ilkelerinin koruyucusu olması gereken Anayasa Mahkemesi, OHAL sürecinde yaşanan hak ihlalleri nedeniyle yapılan yüzbinlerce bireysel başvuruyu gerekçesiz olarak reddetmiştir. Bu kararların çoğunda başvuru numarası dışında, başvurunun…
    TURKISH WRITINGS

      JUSTICE SQUARE: “Adalet için meydanlardayız”

     “Adalet için meydanlardayız” sloganıyla yola çıkan JUSTICE SQUARE, yenilenen kadrosuyla insan hakları alanında yaşanan sorunlar, bu sorunlardan kaynaklı hak ihlalleri ve mağduriyetler hakkında web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden güncel paylaşımlarda bulunmaya…
    TURKISH WRITINGS

    TÜRKİYE’DE BAĞIMSIZ MEDYADAN REJİM MEDYASINA GEÇİŞ SÜRECİ

    Son dönemde Türkiye’de yapılan yasal düzenlemeler ve oluşturulan kurumsal yapılar temel hakları korumak ve geliştirmek yerine bu hakları ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır. Bu bağlamda Türk Ceza Kanunu,  Terörle Mücadele Kanunu ve Sansür Yasası…
    • Nis- 2023 -
      18 Nisan

      15 TEMMUZ SONRASI AİHM TARAFINDAN TÜRKİYE ALEYHİNE VERİLEN İHLAL KARARLARI

      Evrensel hukuka ve anayasal güvencelere ilişkin en temel tespitleri içeren bu kararlar ışığında Türkiye’de yaşanan hak ihlallerinin en kısa zamanda sona ermesi temennisiyle Justice Square bünyesinde hazırlanmış bu çalışmanın faydalı olması dileğiyle…

      Devamını Oku »
    • Mar- 2023 -
      9 Mart
      Articles

      BİRLEŞMİŞ MİLLET İNSAN HAKLARI KOMİTESİNE BAŞVURU YAPILMASINA İLİŞKİN DUYURU

      Vakfımızın kuruluş amaçlarından biri de Türkiye’de 15-20 Temmuz süreci sonrasında yaşanan hak ihlalleriyle ilgili mağdurlar adına uluslararası kuruluşlara başvuru yapmaktır. Bu kapsamda; iç hukuk yollarını tüketmiş ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) herhangi bir sebeple başvuramamış ya da başvurmayı düşünmeyen, AİHM’e yaptığı başvuru usulü nedenlerle reddedilen (süre, imza ve belge eksiği vb.) veya AYM’ye başvuru yapıp da uzun süredir karar bekleyen ancak AİHM’e başvurmayı düşünmeyen kişiler adına aşağıda konularla ilgili…

      Devamını Oku »
    • 2 Mart
      Articles

      TÜRKİYE’DE 15 TEMMUZ SONRASI İŞLENEN NEFRET SUÇLARI

      Bilindiği üzere, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başta Gülen Hareketi mensupları olmak üzere muhalif kesime yönelik başlatılan soruşturmalarda sistematik ve toplu gözaltı ve tutuklama kararları verilmiş ve adeta rejim mahkemelerine dönüşen yargı mercilerince ağır cezalara çarptırılmışlardır. Bu hukuksuz süreçte insanların en temel hakları olan özgürlük ve güvenlik ile adil yargılanma hakları bir devlet politikası olarak ellerinden alınırken gerek ceza evlerinde ve gerekse sivil hayatta bu nefret politikasının etkisi ile sivil…

      Devamını Oku »
    • Şub- 2023 -
      20 Şubat

      DEPREM SONRASI BAŞVURULACAK ADLİ VE İDARİ YOLLAR

      Türkiye’de 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerimizde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle aziz milletimizin acısını yürekten paylaşıyoruz. Depremden zarar gören vatandaşlarımızın hukukuna sahip çıkıldığı ve depremin felakete dönüşmesinde ihmali olanlardan hesap sorulduğu bir sürecin işletilmesini arzu ediyoruz. Bu dilek ve temennilerle bu sürece katkı sağlama adına Justice Square bünyesinde gönüllü faaliyet gösteren hukukçuların katkılarıyla hazırlanmış bu çalışmanın faydalı olması dileğiyle…  

      Devamını Oku »
    • Oca- 2023 -
      16 Ocak
      TURKISH WRITINGS

      ADALET BAKANLIĞI MEVZUAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN İNCİLER

      Bilindiği üzere Cumhurbaşkanlığı’nın 28.3.2020 tarihli ve 2324 sayılı Kararı’yla “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük’ün yürürlükten kaldırılmasına ve “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik‘in (İnfaz Yönetmeliği) yürürlüğe konulmasına karar verilmiş ve bu karar 29.3.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. İnfaz mevzuatında yapılan bir kısım yasal değişikliklerle uyumun sağlanması için  Cumhurbaşkanlığı’nın 11.11.2021 tarihli ve 4773  sayılı Kararı’yla İnfaz Yönetmeliği’nin 51…

      Devamını Oku »
    • 12 Ocak
      Articles

      Türkiye’deki Hukuksuzluğun Meşruiyet Kaynağı: YARGI

      Türkiye 17/25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarıyla birlikte Anayasal güvencelerden ve evrensel ilkelerden uzak anti demokratik uygulamaların merkezi haline geldi. Bu sürecin başlamasını esasen tetikleyen sebepler her donem bu ülkede hukuksuz uygulamaları yapmayı kendinde hak gören devlet içinde yuvalanmış ve kimi zaman kendilerini derin devlet olarak tanımlaya kliklerin deşifre olmasıydı. Ergenekon ve Balyoz süreciyle başlayan bu açığa çıkarma sürecinin sonucu devlet yavaş yavaş illegaliteden kurtulmaya başlamıştı. Devlette bir taraftan temizlik…

      Devamını Oku »
    • 8 Ocak
      Articles

      DANIŞTAY SAVCISININ MASUMİYET KARİNESİNE AYKIRI TERÖR SUÇLUSU YORUMU

      05/11/2019 tarihli ve 30939 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Terör Suçlarının Ortaya Çıkarılmasına veya Delillerin Ele Geçirilmesine ya da Suç Faillerin Yakalanmasına Yardımcı Olanlara Verilecek Ödül Hakkında Yönetmelik kapsamında oluşturulan listelerle yüzlerce kişi peşinen terör suçlusu ilan edilmiş ve temel hakları ihlal edilmiştir. İçişleri Bakanlığı tarafından güncellenen “Terörden Aranalar Listesi”nin kişilerin özel hayat hakkınıꓹ adil yargılanma hakkını ve en önemlisi de masumiyet karinesini ihlal etmesi; adalet mücadelesi verenlere gözdağı…

      Devamını Oku »
    • 7 Ocak
      Articles

      ANAYASA MAHKEMESİ’NİN BİLAL CELALETTİN ŞAŞMAZ KARARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

      1.  Olaylar Öğretmen olan başvurucu sohbetlere katıldığı yönündeki tanık beyanlarına, örgüt imamı olduğu ileri sürülen kişilerle olan içeriği belli olmayan HTS kayıtlarına ve 2013 yılı sonrasında da devam eden Aktif Eğitim Sen üyeliği gerekçesiyle örgüt üyeliğinden cezalandırılmıştır.[1] 2. Karar a. Suç ve Cezaların Kanuniliği İlkesi Bakımından Anayasa Mahkemesi, başvurucunun sohbet toplantılarına katılmasının, sendika üyeliğinin ve HTS kayıtlarının örgüt üyeliği bilinciyle gerçekleştirildiğinin ortaya konamadığını belirterek silahlı terör örgütü üyeliği suçununun öngörülemez…

      Devamını Oku »
    • 3 Ocak

      İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN ARANANLAR LİSTESİNİN HUKUKA AYKIRILIĞI ÜZERİNE

      İçişleri Bakanlığı bu hafta terör kapsamında arananlar listesini güncelleyerek Bakanlığın http://www.terorarananlar.pol.tr/tarananlar isimli sitesinde yayınladı. Listede Can Dündar başta olmak üzere birçok gazeteci ve insan hakları aktivisti ve hukukçunun yer aldığı görülmektedir. Listede 19 farklı terör örgütünün mensubu olmakla itham edilen toplam 971kişi yer almaktadır. Ancak sayılara bakıldığında listenin büyük çoğunluğunu Gülen Hareketi ile irtibatlı olduğu söylenen isimler oluşturmaktadır. Bakanlık sayfasında listenin nasıl hazırlandığına ilişkin bir açıklama yer almamakla birlikte Bakanlık…

      Devamını Oku »
    • Ara- 2022 -
      26 Aralık
      Articles

      YARGI MERCİLERİ İŞKENCECİLERİ KORUMA ALTINA ALIYOR

      İşkence suçu; kamu görevlisinin sistematik ve belli bir sürece yayılan fiilleriyle bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çektirmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışlar sergilemesini ifade etmektedir.  İşkence suçu, TCK m.94’te “İşkence ve Eziyet” başlıklı bölümde düzenlenmiştir. Ayrıca işkence fiillerin, siyasal, felsefi, ırki veya dini saiklerle toplumun bir kesimine karşı bir plan doğrultusunda sistemli olarak işlenmesi halinde ise TCK’nın 77. maddesindeki…

      Devamını Oku »
    • 16 Aralık
      TURKISH WRITINGS

      EKREM  İMAMOĞLU’NA HAPİS CEZASI SONRASI KAFAMDA DELİ SORULAR ?

      Dr. Bahadır ASLAN !7/25 Aralık süreciyle birlikte iktidarın kontrolü altında rejim yargısı fonksiyonu ile  hareket eden ve hükümetin haberi olmadan istenmeyen bir tek kararın çıkma ihtimalinin olmadığı Türk yargısı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mahkûmiyetine karar verdi. Rejim yargısının bu kadar önemli kararından Sarayın haberinin olmaması mümkün değildir. Peki evrensel hukuk ilkeleri ve TCK’daki hükümler yok edilerek verilen, siyasi mağduriyet doğurmayı hedefleyen ve iktidardan çok muhalefetin elini güçlendiren bu…

      Devamını Oku »
    • 15 Aralık
      Articles

      YARGITAY’DAN HATA ÜZERİNE HATA

      Dr. Bahadır ASLAN Daha önceki yazımızda da vurguladığımız üzere hakkında silahlı terör örgütü yöneticiliği suçundan dava açılan eski müsteşar  Birol ERDEM hakkında TCK’nın 30. maddesi gerekçe yapılarak Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından beraat kararı verilmiş (9. CD. 01/02/2021 T., 2019/11 E., 2021/5 K. ) ve verilen beraat kararı Ceza Genel Kurulu tarafından onanmıştı. Resmi olarak açıklanmayan ancak bir kısım medya organlarına ve gazetecilerle paylaşılan karara göre Türk yargısının fişlenme surecinin…

      Devamını Oku »
    • 8 Aralık
      TURKISH WRITINGS

      YARGITAY’IN BİROL ERDEM KARARI ÜZERİNE…

                                                                                                                                               Dr. Bahadır ASLAN YARGITAY-9.-CEZA-DAIRESININ-BIROL-ERDEM-HAKKINDAKI-GEREKCELI-KARARIDownload Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun bu hafta açıkladığı Birol Erdem kararı bu haftanın en fazla konuşulan konusu haline geldi.  Halen Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri olarak görev yapan  Birol Erdem, 25 Ekim 2010’da Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyesi olmuş ve 21 Kasım 2011-1 Ocak 2014 tarihleri arasında ise Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı görevini yürütmüştü. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Gülen Hareketine yönelik başlattığı soruşturmalar kapsamında Erdem çifti, 3 Haziran…

      Devamını Oku »
    • 3 Aralık
      Articles

      HABLEMİTOĞLU İDDİANAMESİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

      HABLEMITOGLU-IDDIANAMESINE-ILISKIN-DEGERLENDIRME-Dr.-Gokhan-Gunes-1Download 1. Genel Olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 11/11/2022’de[1] Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesine Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesi ile ilgili 10 kişi hakkında dava açmıştır. Mahkeme tensiple, terör davalarına bakmakla görevli ihtisas mahkemesine görevsizlik kararı vermiştir.[2] Dosyanın şüphelileri; Fetullah Gülen, Mustafa Özcan, Enver Altaylı (eski asker ve MİT görevlisi), Aydın Köstem (İşadamı), Mustafa Levent Göktaş (asker), Fikret Emek (asker), Ahmet Tarkan Mumcuoğlu (asker), Nuri Gökhan Bozkır (asker), Mehmet Narin (asker),  ve Ali…

      Devamını Oku »
    • 2 Aralık
      Autors

      BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İNSAN HAKLARI KOMİTESİNİN GÖKHAN AÇIKKOLLU KARARI ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME Dr. Gökhan GÜNEŞ  

                                                                                                                                                                         A.    KOMİTE KARARININ GENEL DEĞERLENDİRMESİ Daha önceki yazılarımıza konu ettiğimiz Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesinin 3736/2020 sayılı Mukadder Alakuş  dosyasında Komite   haksız  tutuklama, kötü cezaevi koşulları ve adil yargılanma hakkının ihlali konularında önemli bir karara imza atmıştı. Başvurucu hakkında Komite yaptığı değerlendirmede Bylock mesajlaşama programı kullanmak, Bank Asya hesabına sahip olmak ve barışçıl bir mitinge katılmak gibi iç hukukta suç olarak tanımlanmayan veya yasaklanmayan eylemlerin terör örgütüne üye olmak…

      Devamını Oku »
    • Kas- 2022 -
      22 Kasım
      Articles

      BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İNSAN HAKLARI KOMİTESİ’NDEN TÜRKİYE’DEKİ HAKSIZ TUTUKLAMA, ADİL YARGILANMA HAKKININ İHLALİ ve  KÖTÜ CEZAEVİ KOŞULLARINA İLİŞKİN ÖNEMLİ KARAR

      Dr. Bahadır ASLAN Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, 3736/2020 sayılı dosyasında haksız  tutuklama, kötü cezaevi koşulları, adil yargılanma hakkının ihlali konularında önemli bir karara imza attı. Komiteye Başvuru 1971 doğumlu bir Türkiye vatandaşı olan ve başvuru tarihinde Eskişehir L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mukadder Alakuş tarafından yapılmıştır. Başvurucu taraf  Devlet konumunda bulunan Türkiye’de Terör Örgütü (FETÖ) olarak kabul edilen Gülen Hareketinin bir üyesi olmakla suçlanmıştır. Yürütülen soruşturma örgüt üyeliği…

      Devamını Oku »
    • 14 Kasım
      TURKISH WRITINGS

      ULUSLARARASI STANDARTLARI KARŞILAMAKTAN UZAK BİR KURULUŞ; TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU

      ULUSLARARASI STANDARTLARI KARŞILAMAKTAN UZAK BİR KURULUŞ; TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU Dr. Gökhan Güneş Bu yazıda;Ulusal İnsan Hakları Kurumları Küresel Ağı’nın B statü verdiği Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na ilişkin değerlendirmelere yer verilmiştir. 1. Ulusal İnsan Hakları Kurumları Küresel Ağı Dünyanın farklı ülkelerinin insan hakları kurumlarının oluşturduğu Ulusal İnsan Hakları Kurumları Küresel Ağı (The Global Alliance of National Human Rights Institutions – GANHRI), 1993’te kuruldu. Ulusal insan hakları…

      Devamını Oku »
    • 11 Kasım
      Articles

      TÜRKİYE’DEKİ HUKUKSUZ UYGULAMALARI AKLAMA MERKEZİ HALİNE GELEN ANAYASA MAHKEMESİ AVUKATLARI ELEŞTİRDİ

      Dr. Bahadır ASLAN Anayasa’nın ve evrensel hukuk ilkelerinin koruyucusu olması gereken Anayasa Mahkemesi, OHAL sürecinde yaşanan hak ihlalleri nedeniyle yapılan yüzbinlerce bireysel başvuruyu gerekçesiz olarak reddetmiştir. Bu kararların çoğunda başvuru numarası dışında, başvurunun konusu belli olmadığı gibi kararlarda tek satır somut gerekçe bulunmamaktadır. Aynı şekilde Anayasa Mahkemesi 3000 civarında hakim ve savcıyla alakalı Anayasa’daki hakimlik ve savcılık teminatına aykırı tutuklama kararı verilmesine rağmen yapılan başvuruları yine gerekçesiz reddetti. Reddettiği bu…

      Devamını Oku »
    • 9 Kasım
      TURKISH WRITINGS

      İNSANLIĞA KARŞI SUÇ ÖRNEKLERİYLE 15 TEMMUZ VE GÜNCEL DAVALAR

      Dr. Bahadır Aslan A. HUKUKSUZLUK SURECİNİN BAŞLAMASI ve KLİK YARGI OLUŞUMU 17/25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının başlamasıyla birlikte yapılan yasal değişikliklerle siyaset kurumunun güdüm ve tekeline giren yargı evrensel hukuk ilkeleri başta olmak üzere Anayasa ve yasalara aykırı olarak siyaset yanlısı uygulamalara imza atmıştır. Bu hukuksuz süreçte “zirve” sayılacak dönem ise “15 Temmuz Darbe Girişimi” sonrası olmuştur. Darbe girişimi bahane edilerek oluşturulan  “sivil darbe” sureciyle Anayasa ve kanunlarda belirtilen usul ve…

      Devamını Oku »
    • 2 Kasım
      TURKISH WRITINGS

        JUSTICE SQUARE: “Adalet için meydanlardayız”

       “Adalet için meydanlardayız” sloganıyla yola çıkan JUSTICE SQUARE, yenilenen kadrosuyla insan hakları alanında yaşanan sorunlar, bu sorunlardan kaynaklı hak ihlalleri ve mağduriyetler hakkında web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden güncel paylaşımlarda bulunmaya devam edecektir. Bu noktada insan haklarının hukuksuzluklara ve keyfi uygulamalara kurban gitmemesi için yazı, yorum, beğeni ve paylaşımlarla desteğinizi bekliyoruz. Onurlu bir gelecek için adalete sahip çıkalım. Saygılarımızla…

      Devamını Oku »
    Başa dön tuşu