TURKISH WRITINGS

TÜRKİYE’DE CENAZE TÖRENİNE KATILMAK VE MEZAR BAŞINDA DUA ETMEK TERÖR SORUŞTURMASINA KONU YAPILDI

Soruşturma surecinin adil ve hakkaniyete uygun olması gerekmektedir. Soruşturmanın her şeyden önce bir suç şüphesiyle başlatılması gerekir. Bu suç şüphesinin de makul dayanakları ve hukuki delilleri olmalıdır. İnsanların rutin genel sosyal veya ekonomik davranışların doğrudan bir suç soruşturmasına konu edilemez.  Soruşturmanın kanıtlara dayanması ve iyiniyetli sürdürülmesi adil yargılanma hakkının bir gereğidir.

Bu hafta Türkiye ile alakalı Twitter’da yoğun ilgi gören bir haberde FETÖ soruşturmaları kapsamında yürütülen bir soruşturmada kişinin daha önce FETÖ soruşturmasına tabi tutulan kişilerin cenaze törenine katılması ve mezar başında dua edilmesinin soruşturma konusu yapıldığı görülmektedir. Soruşturma evrakının ilgili kısmında vatandaşa mezar başında dua etmesi ve cenaze defin işlemlerine neden katıldığı sorulmaktadır.  

Görüldüğü üzere tamamen insani duygu ve düşüncelerle ve bir noktada dini inanışın da bir gereği olarak yapılan olağan ritüeller örgütsel eyleme dönüştürülmüştür. Örgütsel hiçbir niteliği olmayan bu tip sosyal ve dini hayat ritüellerinin terör soruşturmasına konu edilmesi Türkiye’de soruşturmaların esasen suç soruşturması değil cadı avına dönüştürüldüğünü ortaya koymaktadır. 

Siyasetin tamamen kontrol altına aldığı ve artık fiilen ve kanunen rejim yargısına dönüşen Türk yargısı bu hukuksuzluk örnekleriyle gerçek kimliğini ortaya koymaktadır. Bu noktada soruşturma ve kovuşturma mercilerine atanan hâkim ve savcılar bağımsız olmadıklarından bu yargı sisteminden adil kararlar ve uygulamalar beklemek mümkün değildir. Türkiye demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne dönüş yaşamadıkça ve yargı mercileri bağımsız ve tarafsız şekilde yeniden yapılandırılmadıkça bu hukuk dışı örnekleri görmeye devam edeceğiz.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu